+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Úspěšná resuscitace ve Špindlerově Mlýně

Krkonoše, 15. prosince 2014 – Muž ve věku asi čtyřiceti let utrpěl zástavu srdeční činnosti během běžné práce při vykládce nákladního automobilu u dolní stanice lanovky na Pláně ve Špindlerově Mlýně.

Úspěšná resuscitace ve Špindlerově Mlýně
Ilustrační foto

Horské službě to dnes krátce po půl osmé ráno nahlásil dispečink Zdravotnické záchranné služby z Hradce Králové. „Podle výzvy pán vykládal zboží u restaurace a utrpěl prý nějaký záchvat. Okamžitě na udané místo vyjeli dva naši muži se vším potřebným zdravotnickým vybavením. Na místě pak zjistili, že muž je v bezvědomí a personál restaurace mu poskytuje nepřímou srdeční masáž,“ popsal okolnosti zásahu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Záchranáři se ihned zapojili do resuscitace, pacienta vyšetřili a nasadili mu automatický defibrilátor. Ten následně doporučil celkem tři výboje a po posledním se podařilo obnovit srdeční činnost. Poté dorazila i posádka sanitního vozu, která si muže převzala. Nicméně vzhledem k jeho zdravotnímu stavu se do akce zapojila i Letecká záchranná služba. Vrtulník dosedl na letišti ve Vrchlabí, kam záchranáři muže převezli. Pak jej transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci.

„Shodou okolností probíhalo celý víkend v Krkonoších zdravotnické školení našich členů. Mohli si tak hned v praxi vyzkoušet, jak je důležité, abychom taková školení pořádali pravidelně a neustále trénovali naše záchranáře v nových i běžných technikách záchrany života,“ komentoval akci Pavel Jirsa s tím, že v dnešním případě je důležité zmínit i neocenitelnou pomoc místních, kteří poskytli srdeční masáž a připravili tak pacienta na následné použití defibrilátoru. Dodal, že dnešní zásah je mimo jiné i konkrétní ukázkou toho, jak Horská služba zachraňuje nejen zbloudilé či zraněné lyžaře a turisty. „Vzhledem k tomu, že naše dojezdové časy jsou v horách v rámci Integrovaného záchranného systému nejkratší, zasahujeme i u problémů, které nastanou v místních obcích,“ doplnil Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí