+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pro třináctiletého cyklistu letěl vrtulník

Krkonoše, 8. srpna 2015 – Třináctiletý chlapec na horském kole včera havaroval při sjezdu od Richterových bud směrem do Pece pod Sněžkou, poranil si hlavu a upadl do bezvědomí.

Pro třináctiletého cyklistu letěl vrtulník
Ilustrační foto

Výzvu k zásahu obdrželi krkonošští záchranáři z dispečinku Zdravotnické záchranné služby krátce před šestou večer. „Okamžitě jsme vyrazili se vším potřebným zdravotnickým vybavením. Na místě, kam jsme dorazili během pouhých pěti minut, jsme zjistili, že chlapec v jedné ze zatáček zřejmě ztratil kontrolu nad bicyklem a narazil do stromu,“ uvedl k okolnostem nehody Wolfgang Berger, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Záchranáři zjistili, že hoch měl sice ochrannou přilbu, ale náraz byl tak silný, že i přesto utrpěl vážné poranění hlavy a ihned upadl do bezvědomí. „Životní funkce zraněného naštěstí zůstaly zachovány, takže jsme nemuseli resuscitovat. Zastavili jsme proto krvácení z tržné rány na hlavě, nasadili chlapci kyslíkovou masku a rovněž krční límec,“ doplnil Wolfgang Berger.

Členové HS zraněnému také ošetřili odřeniny a stabilizovali jej poté do vakuové matrace. K nehodě také dispečink ZZS povolal sanitní vůz z Trutnova a vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten poté hocha transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. Na místo dorazila i Policie ČR a následně převzala její dopravní složka vyšetřování celého incidentu. „Zvláště u nezkušených dětských cyklistů je na místě maximální opatrnost během jízd v horském terénu. Především při sjezdech prudkých cest může dojít i přes použití přileb a jiných ochranných prostředků k vážným zraněním a dokonce k ohrožení života,“ důrazně varoval návštěvníky pohoří Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše, a dodal, že právě proto musejí všichni pečlivě plánovat trasy výletů.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí