+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezkyně v Jizerských horách

Jizerské hory, 1. listopadu 2015 – Pádem z asi patnáctimetrové skalní stěny v oblasti Ořešníku si horolezkyně přivodila těžké zranění, musel zasahovat i vrtulník.

Pád horolezkyně v Jizerských horách
Ilustrační foto

Krátce před čtvrt na tři odpoledne dostali členové HS výzvu ke spolupráci při záchraně zraněné horolezkyně z dispečinku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. „Spadla z výšky asi patnácti metrů na Malé plotně v lokalitě Zahradní stěny na vrchu Ořešník. Na místo byl vyslán vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, a ten cestou naložil mne, jako leteckého záchranáře, na Ještědu,“ popsal začátek záchranné akce Jaroslav Kutil, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Vzhledem k silnému nárazovému větru ovšem posádka vrtulníku nemohla záchranáře v místě nehody spustit.

Proto ke zraněné vyrazili po zemi i další členové HS z Bedřichova a Lázní Libverdy. Ti cestou nabrali lékaře LZS a zdravotníky liberecké záchranky a dovedli je obtížným terénem k místu nehody. „Společně jsme pak mladou ženu ošetřili, zafixovali a přes obtížně schůdný skalnatý svah jsme jí transportovali na nosítkách asi 400 metrů k cestě, na které už čekal sanitní vůz,“ doplnil David Savický, další zasahující člen HS. Zdravotníci pak převezli ženu k vrtulníku a ten následně k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci. „I zkušení horolezci ví, že v oblasti Jizerských hor jsou velmi náročné a při nepozornosti nebezpečné skalní terény. Na místě je proto vždy a za každého počasí maximální opatrnost a nutnost dbát všech zásad bezpečného lezení,“ důrazně varoval René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí