Zraněný polský turista

Jeseníky, 29. července 2016 - Polský turista se včera večer, přesto, že je zdatným sportovcem a soutěží v triathlonu, těžce zranil po skalní vyhlídkou ve Zlatých horách.

Zraněný polský turista

K nehodě došlo kolem osmé hodiny a podle dostupných informací se mu na skalním útvaru dostala noha do škvíry a zaklínila se.  “Zraněný byl v podstatě na českopolské hranici, také se z mobilního telefonu dovolal jejich horské službě GOPR. Ti pak vyzvali k zásahu nás s tím, že z jejich strany je to na udanou pozici tak dvě hodiny složité cesty, kdežto my bychom u něj měli do hodiny být,” popsal situaci Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Problém byl ovšem v tom, že turista měl sice mobil, ale bez služby GPS, takže se nedal zaměřit. "

Problematická byla i jazyková bariéra, a to i přesto, že jsou oba jazyky podobné,” komentoval nalezení zraněného Jiří Hejtmánek. Navzdory těmto problémům však tři záchranáři HS muže našli vcelku rychle a ihned jej vyprostili, zlomenou končetinu fixovali vakuovou dlahou a za pomocí rakouského vozíku raněného transportovali k záchranářskému vozu a následně do Zlatých hor. Tam si turistu převzala manželka, která ho převezla do jeho vlasti k dalšímu ošetření.

“K nehodě došlo vzhledem ke vzdálenosti od turistova ubytovacího zařízení pozdě večer. Je nutné plánovat túry tak, aby výletníci dorazili včas domů a vyhnuli se stmívání,” důrazně varoval návštěvníky hor Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že doporučuje všem aby pokud možno používali službu GPS ve spojení s aplikací HS.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]