Noční pátrací akce u Lenory

Šumava, 21. srpna 2016 – Rozsáhlé pátrání po třiašedesátiletém Němci v rezervaci Velká niva nedaleko Lenory mají za sebou záchranáři šumavské HS.

Noční pátrací akce u Lenory

Do přísně chráněné přírodní rezervace se vypravila na houby skupinka tří mužů ze SRN. „Jeden z nich se naposledy ohlásil z nepřehledného mokřadu kolem páté hodiny odpoledne. Druzí dva s ním ztratili kontakt a tak večer vše nahlásili Policii ČR,“ popsal okolnosti pátrání Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Pátrací akce začala v půl osmé a zapojili se do ní kromě členů HS i policisté, hasiči z Lenory a Volar, jeden z lesníků a jeden člen Informační a strážní služby NP Šumava. Pomoci musel i vrtulník PČR s termovizí a lokalizátorem signálu mobilního telefonu.

„Celkem nás pátralo třicet, z toho deset našich záchranářů. Šli jsme rojnicí přes rezervaci a na druhé straně čekal i náš psovod se svým čtyřnohým kolegou, až vrtulník pána lokalizuje“ uvedl k masivnímu pátrání Ondřej Zeman. Kolem jedenácté pak psovod ve spolupráci s ostatními muže objevil.

„Pán si poranil koleno, takže nemohl chodit. Kromě toho se mu vybila baterie mobilního telefonu, zůstal proto na místě a čekal, zda jej někdo objeví,“ doplnil Ondřej Zeman. Jinak byl ovšem muž naštěstí v pořádku, takže jej záchranáři částečně pěšky a částečně na terénní čtyřkolce transportovali z obtížného terénu rezervace a předali jeho kamarádům. Ti jej převezli na hranice a zde si muže převzali němečtí zdravotníci.

„Velká niva je jednou z nejpřísněji chráněných lokalit na Šumavě. Netušíme, proč se němečtí houbaři vydali právě tam. Asi je nikdo nevaroval a neřekl jim, že do rezervace je vstup zakázán a nenajdou v ní ani žádné cesty,“ řekl k noční akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Právě kvůli přísné ochraně a zcela neprostupnému terénu bylo pátrání velmi náročné.

„Vždy upozorňujeme houbaře, aby se nevzdalovali od skupinky, nevydávali se v horských lesích a mokřadech nikam sami a především, aby si hlídali, zda mají nabitý mobilní telefon,“ varoval Michal Janďura a připomněl, že v posledních týdnech HS Šumava pátrá po ztracených houbařích takřka denně.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]