+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana běžkaře přes aplikaci Záchranka

Šumava, 18. února 2018 – Německého běžkaře v terénu u státní hranice dnes odpoledne zachraňovali členové Horské služby přes perfektně fungující aplikaci Záchranka.

Záchrana běžkaře přes aplikaci Záchranka
Ilustrační foto

Muž, který si na běžky vyrazil ještě se svým kolegou, se dva kilometry od nástupu běžecké trati u obce Hniliště nedaleko Strážného zranil. „My jsme dostali oznámení přes aplikaci ve 13:09. Když jsme se spojili s udaným číslem, ozval se nám český běžkař, který oba Němce potkal. Řekl nám, že ti už před hodinou volali německé záchranáře, ale bezvýsledně,“ uvedl k okolnostem zásahu Štěpán Pospíchal, službukonající dispečer Horské služby Šumava.

Ke zraněnému vyrazili členové HS z Kubovy Huti a z Nové Pece, kteří se na místě nehody potkali v podstatě zároveň. „Podle našich informací si Němec způsobil buď zlomeninu horní končetiny, nebo luxaci ramenního kloubu. Takže jsme mu ruku zafixovali do vakuové dlahy a převezli z běžecké trati na státní silnici,“ uvedl Štěpán Pospíchal. Tam si jej převzala posádka sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci a následně zraněného transportovala k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Dnešní akce u Strážného je perfektní ukázkou funkčnosti aplikace Záchranka, která se před nedávnem spojila s Horskou službou. Pokud jí lidé v nouzi použijí, mají zaručenou okamžitou a efektivní pomoc jak složek Zdravotnické záchranné služby, tak v koordinaci s nimi i naší,“ pochvaloval si funkčnost aplikace Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že doporučuje všem návštěvníkům hor, aby si jí stáhli a nainstalovali do svých mobilních telefonů.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí