HS Jeseníky oslaví 70 let

Jeseníky, 14. srpna 2018 – 1. září oslaví Horská služba Jeseníky na tábořišti v Karlově pod Pradědem mezi 10:00 a 16:00 70 let od oficiálního založení v roce 1948.

HS Jeseníky oslaví 70 let

„Po II. světové válce, konkrétně od roku 1946 začínají turisté navštěvovat naše hory a to jak v létě, tak i za účelem lyžování v zimních měsících. S narůstající návštěvností a tím i úrazovosti se začala jevit potřeba nějaké organizace, která by se touto problematikou začala zabývat,“ uvedl k počátkům HS v pohoří Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

V roce 1947 se pak dohodl tehdejší chatař na Barborce pan Václav Myšák s členy Horské záchranné služby v Krkonoších o zřízení podobné služby v Jeseníkách. „V témže roce absolvuje v Krkonoších i základní kurz HZS a po mnoha únavných jednáních se státními orgány se 21. května 1948 podařilo na chatě Barborce podepsat protokol o založení HZS Jeseníky. Dnes je na vstupu do chaty Barborky umístěna pamětní deska této významné události,“ připomíná Michal Klimeš

Vedoucím HZS Jeseníky byl ustanoven Vašek Myšák a druhým členem se stává pan Jan Dohnal, příslušník SNB z Rýmařova, který ve volném čase vykonává první pochůzky v terénu od Skřítku na Barborku. „V místech s největší návštěvností vznikají okrsky HZS a přicházejí další dobrovolníci, kteří ve velmi skromných podmínkách začínají tvořit základy dnešní organizace – Horské služby. První se rekrutují hlavně z řad lesních zaměstnanců, jejichž velkým přínosem byla především znalost místního terénu při hledání zbloudilých,“ vzpomíná náčelník Klimeš.

Se zvýšenými nároky na úroveň Horské služby rostlo i materiální vybavení záchranných stanic i členů HS. „Kromě základních pomůcek, jako svozné saně, lyžařská a horolezecká výstroj, oblečení členů a zdravotnický materiál, pronikají do vybavení HS další pomůcky pro záchrannou i preventivní činnost.

V současné době má HS Jeseníky 7 okrsků, ve kterých slouží 58 členů,“ doplnil Michal Klimeš.

Zároveň pozval všechny příznivce Horské služby i Jeseníků na první zářijovou sobotu, kdy horští záchranáři ukážou veřejnosti, jak jsou v současné době vybaveni a co všechno dělají. „Návštěvníky našich oslav čekají ukázky činnosti a používaného materiálu a zájemcům zblízka ukážeme naší techniku. K dispozici bude také lanovka pro děti a ukázka, jak naši členové perfektně zvládají záchranu z lanové dráhy,“ upřesnil náčelník Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]