+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

K rozhodnutí soudu: Kdo ochrání záchranáře?

Praha, Jizerské hory, 14. února 2019 – Zasahující člen Horské služby byl odvolacím soudem uznán spoluvinným za srážku na sjezdovce.

K rozhodnutí soudu: Kdo ochrání záchranáře?
Ilustrační foto

„Těžký úraz na sjezdovce je vždycky smutný případ, který ovlivní zdraví a život nejenom zraněného. O to více nás mrzí, že k tomuto vážnému zranění došlo při střetu s naším dopravním prostředkem, i když dle našeho názoru jednoznačně bez zavinění na straně zasahujícího člena HS,“ říká k případu statutární ředitel HS František Hadáček a dodává, že celá HS plně podporuje rozhodnutí svého kolegy podat mimořádný opravný prostředek – dovolání.

Rutinní cesta k zásahu, které podniká M. V. mnohokrát do měsíce a za svou třicetiletou činnost u Horské služby jich absolvoval tisíce, se střetem s lyžařem proměnila ve dvouleté dokazování neviny ze strany záchranáře. „Je velice zkušeným a obětavým záchranářem, který bere svoji profesi jako poslání. Řádné a odpovědné plnění všech úkolů, které ho ve službě potkají, považuje za samozřejmost,“ komentoval náčelník oblasti Jizerské hory René Mašín.

Spoluvinným za střet s lyžařem byl záchranář HS shledán pouze na základě jediného důvodu, a to neprokázání, že v době střetu s lyžařem měl zapnuté zvukové signalizační zařízení. „Dodržováním jednoho ze základních pravidel FIS, tedy, že lyžař má jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí, by k tomuto vážnému střetu nemuselo dojít“ uvedl ústřední náčelník HS Pavel Antl.

„Členové HS provádějí kromě záchranné činnosti i činnost preventivní, vedoucí ke zvýšení bezpečnosti návštěvníků a obyvatel českých hor. Pro ně je prioritní, aby se při své práci chovali ohleduplně a bezpečně. Stejně tak to bylo i v tomto případě,“ dodal Pavel Antl.

Dostatečná právní ochrana zasahujících členů záchranných složek je rozhodujícím hlediskem při výběru a provozování tohoto povolání. Posouzení případné míry zavinění zasahujícího záchranáře by mělo být vždy vedeno velice důkladně s jasným závěrem, který se má stát pro zasahující záchranáře poučením, a ne pochybností, zda dále nastupovat do služeb.

Bližší informace: František Hadáček, statutární ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 623, Pavel Antl, ústřední ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 652, René Mašín, náčelník Horské služby ČR o.p.s., oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí