+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Prvomájový večerní zásah v náročném terénu

Krkonoše, 2. května 2019 – Šestnáctiletá zcela vyčerpaná dívka musela být včera večer náročným způsobem transportována z cesty mezi Luční boudou a boudou U Bílého Labe.

Prvomájový večerní zásah v náročném terénu
Foto ze včerejšího zásahu

V sedm hodin se na záchranáře krkonošské HS obrátili dva turisté s žádostí o pomoc v terénu. „Podle jejich informací při sestupování od Luční boudy k boudě U bílého Labe došlo k vyčerpání mladé dívky. Terén je zde náročný, takže už nebyla schopná dále pokračovat v túře a její přítel by sám transport zcela jistě nezvládl,“ uvedl k okolnostem večerní akce Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Díky odeslání polohy z aplikace Záchranka měli záchranáři z Pece pod Sněžkou přesnou polohu dvojice. „Vzhledem k tomu, že šlo o lokalitu, která je pro terénní automobil nepřístupná a z velké části stále ještě pokryta sněhem, vyrazili jsme na terénní čtyřkolce s pásy. Dojeli jsme tak na hřeben Luční hory a dál museli pokračovat sjezdem na skialpinistických lyžích s veškerým potřebným vybavením pro provedení zásahu,“ popsal nelehkou cestu k uvízlým turistům Tomáš Novák s tím, že na pomoc vyrazila také skupina HS ze Špindlerova Mlýna.

Po nalezení a zajištění tepelného komfortu byla mladá žena uložena do svozného prostředku Akia člunu a transportována směrem do Špindlerova Mlýna. „Transport komplikoval stav sněhové pokrývky. Vzhledem k jarnímu počasí už místy sníh nebyl a záchranáři museli několikrát sundat lyže a ženu ve svozném prostředku přenášet přes suťová pole stovky metrů. Ve 21.30 byla pak vyčerpaná dívka předána do péče kamarádům,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Fotografie ze zásahu:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí