+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Náročný víkend HS Beskydy

Beskydy, 2. června 2019 – Letní sezóna vypukla, horští záchranáři v Beskydech zažívají v tuto chvíli perný víkend, zasahovali u několika vážných úrazů.

Náročný víkend HS Beskydy
Foto ze včerejší záchrany paraglidisty, autor: HS Beskydy

Kromě pěší turistiky je v současné době nejoblíbenějším letním sportem v horách cyklistika. „O víkendu horské cesty doslova praskají ve švech a cyklistů se v Beskydech pohybuje opravdu velké množství. Jen během soboty jsme museli ošetřit zranění třem cyklistům, všem v oblasti Soláně,“ uvedl Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby Beskydy s tím, že jen na Pustevnách se včera pohybovaly tisíce turistů i cyklistů.

Od soboty do neděle zaznamenali členové beskydské HS celkem osm zásahů, což je podle statistik nejvíc ze všech horských oblastí ČR. „Do dnešního oběda to byly čtyři zásahy u zraněných cyklistů, dále evakuace paraglidisty z výšky asi dvaceti metrů pod Malou Stolovou či ošetření zhmožděného hrudníku a transport k sanitnímu vozu při závodu na Lysé hoře,“ popsal situaci v Beskydech Radan Jaškovský.

Záchranáři museli během víkendu také řešit například alergickou reakci cyklisty po bodnutí sršněm. „Náročnou akcí se ukázala i fraktura dolní končetiny u jedné z mladých turistek. Dívku jsme museli ze svahu Lysé hory snášet v těžko přístupném terénu na nosítkách,“ doplnil náčelník Jaškovský. Dodal, že návštěvníci pohoří by si měli uvědomit, že existují nějaká pravidla pro bezpečný pohyb na horách. Ta platí jak pro pěší výletníky, tak pro cyklisty a v poslední době samozřejmě i pro jezdce na terénních koloběžkách.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí