+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšná resuscitace na Sněžce

Krkonoše, 7. července 2019 – Resuscitaci staršího muže na Jubilejní cestě na Sněžku má za sebou Horská služba i polský GOPR, pomohl defibrilátor od Hradeckého kraje.

Úspěšná resuscitace na Sněžce
Ilustrační foto

K události došlo včera krátce před půl třetí odpoledne z aplikace Záchranka a zároveň SMS přímo Horské službě. „Muž zkolaboval asi 100 metrů pod vrcholem. My jsme právě z Pece pod Sněžkou vyráželi k pádu cyklisty s odřeninami horních končetin. Po domluvě s dispečinkem linky 155 Královéhradeckého kraje jsme ovšem upřednostnili resuscitaci muže, ohroženého na životě,“ uvedl Jakub Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Cestou na Sněžku se záchranář telefonicky domluvili s cyklistou, že sám kontaktuje Zdravotnickou záchrannou službu. „Když jsme dorazili na místo, obsluha horní stanice lanovky už prováděla laickou resuscitaci pomocí automatizovaného laického defibrilátoru. Ihned jsme pacienta převzali a pokračovali. Krátce na to dorazili naší kolegové z polské GOPR a do resuscitace se zapojili,“ popsal záchranu turisty Jakub Novák s tím, že pokusy obnovit muži životní funkce trvaly až do příletu vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Přibližně v tu dobu se horským záchranářům podařilo muži obnovit srdeční činnost. „Lékař LZS poté postiženému podal potřebné léky a provedl zajištění dýchacích cest. Pak jsme muže naložili a nosítka a šetrně přenesli k vrtulníku, který dosedl asi 50 metrů od nás. Ten pacienta transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Trutnově,“ doplnil Jakub Novák a uvedl, že po skončení zásahu kontaktovali členové HS ještě onoho zraněného cyklistu, zda jeho ošetření zdravotníky proběhlo úspěšně.

„Je to v pořadí už druhá úspěšná resuscitace za pomoci defibrilátorů, které Královéhradecký kraj zakoupil a umístil na krkonošských horských boudách a na horní stanici lanovky na Sněžku. Ukazuje se, že to bylo prozíravé a AED dokážou laičtí uživatelé správně použít,“ komentoval včerejší akci Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Dodal, že za významný podíl na záchraně života turisty Horská služba velice děkuje obsluze lanovky i dalším turistům, kteří se resuscitace zúčastnili.

Fotografie ze včerejšího zásahu:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí