+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana turisty s infarktem myokardu

Šumava, 30. srpna 2019 – Turista ve věku sedmdesát let dnes po poledni utrpěl na cestě pod Plešným jezerem náhlou srdeční příhodu, jeho syn stačil dojet pro potřebnou pomoc.

Záchrana turisty s infarktem myokardu
Foto z dnešního zásahu

Přestože turista byl pěší, syn měl na výletě kolo a ihned odjel na stanici HS do Nové Pece. „V mobilu neměl ani naše krizové číslo 1210, ani aplikaci Záchranka. Protože ho ve stresu nenapadlo zavolat linku 155, jel asi patnáct minut trasu mezi místem, kde čekal jeho otec, a naší služebnou,“ uvedl k nahlášení případu Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři se ihned spojili s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby a vyrazili k pacientovi. „Domluvili jsme se, že k nám vypraví sanitní vůz a posádku s lékařem. Otec telefonem z místa uvedl, že cítí silnou pálivou bolest na hrudi a má potíže s dechem. Vzhledem k jeho věku jsme mohli předpokládat, že jde o srdeční příhodu,“ popsal výjezd Petr Hladík.

Jakmile dorazili členové HS k muži, zjistili, že potíže trvají. Naložili jej proto do terénního automobilu a připojili na Automatizovaný externí defibrilátor. „Ten potvrdil předpokládaný zdravotní stav pacienta, ale nedoporučil žádný výboj. Převezli jsme ho tedy k naší stanici a předali lékaři ZZS. Ten v jejich sanitce udělal EKG a online ho poslal do nemocnice,“ řekl záchranář Hladík.

Po krátké chvíli přišly z nemocničního zařízení výsledky. „EKG potvrdil, že muž utrpěl infarkt. Posádka vozu ZZS proto kontaktovala Leteckou záchrannou službu Armády ČR z Bechyně. Jejich vrtulník pak přistál přímo v Nové Peci, zdravotníci pacienta naložili a transportovali do Českých Budějovic,“ doplnil Petr Hladík.

Dnešní záchrana turisty byla jednou z akcí, ke kterým je po celý rok Horská služba připravena jako složka Integrovaného záchranného systému. „Jde o zásah v nepřístupném horském příhraničním terénu, kam by se sanitka nikdy neměla šanci dostat. Vzhledem k tomu, že naši záchranáři se v takových lokalitách dokáží pohybovat velice rychle, je často první fáze záchrany života na nás,“ komentoval záchranu turistova života Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Fotografie z tohoto zásahu HS:

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí