Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

O víkendu startuje v Jizerských horách Mezinárodní soutěž HS

Jizerské hory, 11. září 2019 – Horští záchranáři z ČR, Německa a Polska se tento víkend sjedou do rekreačního zařízení Jizerky na Bílém Potoce k 41. ročníku Mezinárodní soutěže Horských služeb.

O víkendu startuje v Jizerských horách Mezinárodní soutěž HS

Závod je letní variantou soutěže, která se letos konala v náročných podmínkách zimních Krkonoš. I tento rok budou záchranáři závodit ve dvoučlenných družstvech. „Za naši Horskou službu budou družstva reprezentovat jednotlivé oblasti v ČR, čili Šumavu, Krušné, Jizerské, Orlické Hory, Krkonoše, Jeseníky a Beskydy. Účastníci z ostatních zemí budou v družstvech zastupovat jejich organizace HS. Všichni soutěžící budou startovat ve dvou kategoriích – do čtyřiceti let včetně a od 41 let výš,“ uvedl k mistrovství René Mašín, ředitel soutěže a náčelník HS Jizerské hory. Dodal, že celé mezinárodní mistrovství se koná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a za podpory MMR.

Mistrovství bude oficiálně zahájeno v sobotu 14. září v 8:00 ráno a o půl hodiny později vyrazí záchranáři na I. etapu. Tou je terénní závod na 20 km v hřebenových partiích Jizerských hor, jehož součástí je i pětikilometrová časovka s technickými horolezeckými disciplínami. Závodníci si mimo jiné zkusí přemostění na lanech, slaňování či výstup skalní stěnou.

Odpoledne proběhne II. etapa, v níž budou muset soutěžící předvést ošetření úrazu v časovém limitu. „Jako každý rok i tentokrát zveme všechny návštěvníky Jizerských hor, aby se přišli podívat na zajímavé sportovní klání. Mají možnost na vlastní oči vidět dovednosti členů Horské služby a především povzbudit závodníky při této náročné akci,“ řekl René Mašín.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]