+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Neúspěšná resuscitace výletníka

Jeseníky, 5. dubna 2020 – Muž ve středním věku zkolaboval včera odpoledne během túry z Nové Vsi na Mravencovku, i přes usilovnou snahu záchranářů lékař nakonec konstatoval smrt.

Neúspěšná resuscitace výletníka
Foto ze včerejšího zásahu

Na výlet vyrazil s rodinou a ta ihned kontaktovala dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje. „Záchranka poté vyzvala nás. Když jsme na místo dorazili, muže už resuscitoval jeho syn. Následně jsme se zapojili my, po několika minutách posádka sanitky Zdravotnické záchranné služby a nakonec i posádka vrtulníku leteckých záchranářů z Ostravy,“ uvedl Martin Chalupa, zasahující člen Horské služby Jeseníky. I přes cca hodinovou snahu obnovit muži životní funkce byl však nakonec lékař nucen konstatovat smrt.

Vzhledem k tomuto případu i faktu, že se přes vyhlášená krizová opatření se pohybuje v horách značné množství lidí, žádá Horská služba návštěvníky Jeseníků o omezení výletů. „Naši záchranáři jsou stále v první linii, zasahují u mnoha nehod, a jsou přímo ohroženi eventuální nákazou. Pokud by do hor zamířil někdo zcela nezodpovědný a v nařízené karanténě, následná opatření po našem zásahu u něj by vedla k další nutné karanténě,“ důrazně varoval Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

HS v současné době zajišťuje služby v horských oblastech výhradně z řad zaměstnanců Horské služby. „To ale znamená, že jsme plně vytíženi a pokud by snad někdo z našich členů přišel během akce do styku s nakaženým člověkem, budeme nuceni některé stanice uzavřít. To by ale zase znamenalo ohrožení pro návštěvníky hor i domácí obyvatele v případě nějaké nehody“ upozornil náčelník Kaller.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí