+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Vrtulník letěl na Lysou horu

Beskydy, 17. dubna 2020 – Šestapadesátiletý turista včera v podvečer upadl pod vrcholem Lysé hory tak nešťastně, že si přivodil zlomeninu nohy, letěl pro něj vrtulník z Ostravy.

Vrtulník letěl na Lysou horu
Foto ze včerejšího zásahu

Horskou službu zalarmoval dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje s tím, že k nehodě došlo na modré turistické stezce v dost nepřístupném terénu. „To místo není dostupné ani pro naši terénní techniku. Zdravotnická záchranná služba proto do akce povolala i vrtulník. Lokalita je ale tak hustě zalesněná, že k nám posádka nemohla ani spustit lékaře v podvěsu,“ popsal situaci Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Horští záchranáři proto posádku helikoptéry navedli na místo, kde mohla přistát. „Lékaře jsme poté transportovali asi dva kilometry na čtyřkolce a poté i pěšky. Mezitím jsme zraněnému nasadili vakuovou dlahu a připravili ho k šetrnému transportu. Museli jsme muže přenést 200 metrů na místo, odkud jej pak vrtulník v podvěsu mohl vyzvednout,“ doplnil Pavel Masopust.

Posádka Letecké záchranné služby pak pacienta transportovala k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. „Zlomená noha znamená pro zraněného vždy veliké bolesti. My pak musíme udělat vše pro to, aby zvládl co nejkomfortněji transport. V takovém případě je spolupráce s LZS nezbytná a možnost práce v podvěsu nám nesmírně pomáhá,“ komentoval zásah Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí