+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana chlapce až u Šumperku

Jeseníky, 4. září 2020 – Čtrnáctiletý chlapec na školním výletě na Městské skály u Šumperku se těžce zranil, při záchraně asistovala i Horská služba přesto, že lokalita leží mimo oblast Jeseníků.

Záchrana chlapce až u Šumperku
Foto z dnešního zásahu

K nehodě došlo krátce před polednem a dispečink linky 155 Olomouckého kraje nejdřív se členy HS jen konzultoval možnosti co největšího přiblížení sanitního vozu. „Skalnatý terén je tam ale přeci jen dost složitý, a sanitní vůz na takové podmínky nebývá vybaven. Proto jsme nakonec po konzultaci vyrazili na pomoc z naší stanice v Koutech nad Desnou,“ uvedl k výjezdu Ondřej Tříska, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Ke zraněnému chlapci, který utrpěl zlomeninu ve stehně, zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce. „Jeho posádka vysadila lékaře a zdravotníka pod svahem a ti pak museli nahoru pěšky. Stejně tak i zdravotníci, kteří pod Městské skály dorazili. Jakmile jsme přijeli i my, vytáhli jsme na vrchol, kde došlo ke zranění, nosítka. Pak jsme chlapce, jehož záchranáři zafixovali do vakuové matrace, šetrně donesli k našemu terénnímu autu,“ doplnil Ondřej Tříska.

Členové HS pak zraněného převezli asi dva kilometry k louce, na které mohl přistát vrtulník LZS. „Ten poté pacienta už transportoval k dalšímu ošetření. HS v koordinaci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému podobným způsobem zasahuje v případě nutnosti i v lokalitách, které jsou mimo obvyklou působnost Horské služby,“ komentoval zásah Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí