+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Noční pátrání s dobrým koncem

Šumava, 20. září 2020 – Pětasedmdesátiletá žena se včera odpoledne ztratila při hledání hub v okolí Huťské hory u Horské Kvildy, kromě členů HS jí hledali také policisté a hasiči.

Noční pátrání s dobrým koncem
Foto z noční pátrací akce

Paní si na houby vyrazila s manželem, ten ale hůř chodí, takže jí doprovodil jen kousek a pak se vrátil do zaparkovaného auta. „Asi po hodině začal manželku postrádat, volal a troubil, když se neobjevila, zalarmoval pán Policii ČR. Ta nás pak ve tři čtvrti na šest požádala o součinnost. Ihned jsme proto připravili naší terénní techniku a povolali do akce deset záchranářů,“ uvedl k počátků pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak členové HS, tak policisté, hasiči a pracovníci Strážní a informační služby NP Šumava po nezvěstné ženě pátrali do dvou hodin v noci. „Paní bohužel u sebe neměla mobilní telefon, jinak bychom jí dokázali lokalizovat. Takto jsme akci do rána přerušili a ve větším počtu pak pokračovali dnes okamžitě po rozednění. Hledali jsme bez úspěchu do deseti, když přišla zpráva, že paní dorazila do Podlesí u Kašperských hor a ohlásila se,“ doplnil Josef Tischler.

Jak se ukázalo, ztracená houbařka neztratila duchapřítomnost, a když do setmění nenašla cestu zpět, vylezla na posed a přespala v lese. „Poté sdělila, že dokonce slyšela naše záchranáře, jak na čtyřkolkách projíždějí kolem, ale prý nevěděla, že jí hledají. Naštěstí ani moc neprochladla, přesto, že v noci klesla na Horské Kvildě teplota až k nule,“ komentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že toto pátrání opět ukázalo, jak je nezbytné sebou i na houby nosit nabitý mobilní telefon.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí