+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Večerní pátrání po ztraceném dítěti

Beskydy, 3. ledna 2021 – Šestiletý chlapec se včera odpoledne ztratil tatínkovi cestou na vrch Travný, vzhledem k jeho věku a stmívání bojovali horští záchranáři při pátrání s časem.

Večerní pátrání po ztraceném dítěti
Ilustrační foto

Asi hodinu po odloučení ho hledal sám otec, ale bezvýsledně, takže se obrátil přímo na dispečink HS Beskydy. „To bylo kolem půl čtvrté a zanedlouho se začalo smrákat. Vytvořili jsme proto ihned tým šesti lidí na třech terénních čtyřkolkách a začali prohledávat vrchol Travného a přilehlé cesty. Zároveň jsme se připravili na masivnější pátrací akci, kdybychom do nějaké rozumné doby nebyli úspěšní,“ uvedl k počátku pátrání Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záchranáři prohledávali do cca páté hodiny dosti složitý terén. „Ve vrcholových partiích Travného leží asi 30 centimetrů sněhu, níž pro změnu není sníh, ale zcela zledovatělé cesty. Stále se střídají zasněžené a holé partie a to i v lese. Už jsme se chystali povolat do akce další členy a techniku, když nám ovšem oznámili z obce Morávka, že chlapec sám došel do bezpečí,“ doplnil Pavel Masopust s tím, že od hocha to byl velmi dobrý výkon.

V těchto dnech zamířilo, i přes uzavřené skiareály a hotely a další opatření nouzového stavu, do hor veliké množství návštěvníků. „To a počasí sebou nese samozřejmě nějaká rizika. Proto apeluji na turisty, aby věnovali zvýšenou pozornost bezpečí nejen svému, ale především dětí. Kdyby chlapec nebyl šikovný a někde uvízl, mohlo v tomto případě dojít k tragédii,“ důrazně varoval Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

V příloze Vám posíláme ilustrační fotografii.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí