+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád laviny s tragickým následkem

Jeseníky, 15. října 2021 – Zatím z nezjištěných příčin sjela dnes kolem jedné hodiny odpoledne lavina v oblasti Velkého Kotle, zasypala jednoho ze tří skialpinistů, kteří se tam pohybovali.

Pád laviny s tragickým následkem
Ilustrační foto skialpinistů

Záchranáři Horské služby se na místo dostali ze stanice Karlov a Ovčárna během dvaceti minut. „Zavalený se na místě pohyboval s kamarády. Těm se ho podařilo ještě před naším příjezdem lokalizovat a vyhrabat. Mladík byl ale v bezvědomí a nedýchal, takže jsme okamžitě přikročili k pokusům obnovit životní funkce,“ informoval Ondřej Škovránek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

K nehodě zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy a zároveň i sanitka Rychlé zdravotnické pomoci, která se ale neměla šanci na místo dostat. „Vrtulník ovšem klesl a v nízké výšce nad svahem vysadil přímo u nás lékaře LZS. Ten si bezvládného skialpinistu převzal a pokračoval v resuscitaci. Všechny pokusy se ale ukázaly jako marné a lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ popsal dění u nehody Jiří Hejtmánek, další přítomný člen HS.

Horská služba nechce spekulovat, z jakých důvodů a čí zaviněním byla lavina stržena. V Jeseníkách dnes platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.. To znamená, že pravděpodobnost samovolného pádu, nebo skluzu vlivem klimatických okolností je větší. I menší vrstvu sněhu na lavinových svazích ovšem za takových okolností může strhnout i malá skupinka turistů, nebo lyžařů,“ komentoval dnešní tragickou událost Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Pohyb v těchto lokalitách je  zakázaný. „Všechna tato místo místa jsou mimo značené cesty a nikdo tam nemá co dělat.  Předem varuji návštěvníky hor, aby se v následujících dnech nepokoušeli podívat na místo nehody. Riskují ohrožení zdraví, a jak se dnes ukázalo, i života,“ důrazně apeloval na návštěvníky Jeseníků náčelník Kaller.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí