Těžce zraněná cyklistka bez přilby

Orlické hory, 3. června 2021 – Šestačtyřicetiletá cyklistka utrpěla včera odpoledne těžké zranění po pádu z kola mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím, letěl pro ni vrtulník.

Těžce zraněná cyklistka bez přilby
Foto ze včerejšího zásahu

Hlášení o nehodě přišlo Horské službě ve tři čtvrti na tři od dispečinku linky 155 Královéhradeckého kraje. „Když jsme dorazili na místo nehody, zjistili jsme, že paní neměla přilbu. Při pádu zřejmě narazila do svodidla a přivodila si vážný úraz hlavy. Byla v bezvědomí, ale dýchala, kromě toho měla řadu dalších drobných poranění,“ popsal situaci u nehody Jan Hepnar, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Krátce po členech HS dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. „Místo nebylo vhodné k přistání, ale na nedaleké pasece se posádce podařilo vysadit lékaře se záchranářem. Ti si zraněnou ihned převzali a poskytli jí další potřebné ošetření. Pak dorazil i sanitní vůz, lékař ženu zaintuboval a sanitka jí převezla k čekajícímu vrtulníku,“ doplnil Jan Hepnar s tím, že paní byla následně letecky transportována do Fakultní nemocnice v Hradci.

Nehoda s vážnými následky se stala shodou okolností nedaleko místa, kde v sobotu startuje další ročník kampaně Na kole jen s přilbou. „Zejména v horách jsme často svědky velmi těžkých zranění hlavy v důsledku toho, že cyklista neměl bezpečnostní přilbu. Proto se snažíme již roky na nutnost jejich používání upozornit. Prevence je po záchraně životů hned dalším nezbytným prvkem naší činnosti,“ komentoval včerejší nehodu Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]