+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Den HS v Jeseníkách se nad očekávání vydařil

Jeseníky, 18. července 2021 – Stovky a možná i tisíce zájemců přilákaly včera do areálu zámku v Loučné nad Desnou ukázky práce horských záchranářů, soutěže pro děti a další atrakce.

Den HS v Jeseníkách se nad očekávání vydařil
Foto ze dne HS v Loučné

Dospělí ocenili především lety vrtulníku Mil-171 leteckých záchranářů ze Slovenska, nebo ukázky záchrany paraglidisty, uvízlého na stromě. „Pro děti jsme měli připravenou velkou soutěž, ve které si vyzkoušeli například resuscitaci na figuríně, dále sjezd na lanovce, výstup po lanovém žebříku nebo po pohyblivé kládě. Mnoho dětí také přilákal dětský horolezecký trenažér se skluzavkou,“ přiblížil dění v Loučné Roman Fišnar, člen Horské služby Jeseníky a organizátor akce.

Den Horské služby kromě místních a regionálních zástupců samosprávy, kteří akci podpořili, navštívil i předseda vlády ČR Andrej Babiš a předsedkyně správní rady Horské služby a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Oba se živě zajímali o ukázky naší práce a celou problematiku horského záchranářství v ČR. Odpoledne pak položili věnec k pomníku u kapličky na Červenohorském sedle, aby uctili památku obětí jesenických hor,“ uvedl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Den HS pokračoval i vystoupením hudebních skupin, dětským divadlem a stánky jarmarku regionálních výrobců. „Velkou radost máme i z hojné účasti v patnáctikilometrovém běhu HS na Tři kameny. Trať svým profilem a délkou odpovídá fyzickým prověrkám horských záchranářů. Zájem byl veliký a všichni muži i ženy ukázali, že v našem kraji se náročného sportu nebojíme,“ komentoval Roman Fišnar s tím, že i přes veliké horko a žhavé slunce všichni účastníci doběhli do cíle.

Horská služba Jeseníky Den HS pořádala již podruhé. „Tentokrát byla akce mnohem větší, než loni. Ale ukázalo se, že zájem o naší práci je veliký a budeme se snažit akci pořádat i v dalších letech. A rozhodně nezapomeneme na naše veterány. Připravili krásnou výstavu historie Horské služby v našem regionu s mnoha fotografiemi a výbavou, kterou nosili do náročné služby před mnoha lety,“ připomněl Vítězslav Kaller.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí