+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád turisty nad Vyšším Brodem

Šumava, 27. srpna 2021 – Padesátiletý turista dnes odpoledne zřejmě uklouzl na mokrém kameni v údolí potoka na Opatské stezce nad Vyšším Brodem, zranil se tak, že pro něj musel letět vrtulník.

Pád turisty nad Vyšším Brodem
Foto z dnešního zásahu

K nehodě došlo kolem půl druhé a ke zraněnému vyrazili horští záchranáři i posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. „Muž se ovšem zranil ve velice špatně přístupném terénu, takže se k němu zdravotníci nejdříve nemohli dostat. Nakonec jsme se u pána sešli současně. Když jsme zhodnotili jeho stav, ukázalo se, že spadl tak nešťastně, že si přivodil pravděpodobně závažné poranění pánve,“ uvedl k nehodě Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že vážnosti zdravotního stavu zraněného nasvědčovalo i krátké bezvědomí bezprostředně po nehodě.

Členové HS a zdravotničtí záchranáři poté turistovi nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. „K nehodě zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Ten jsme vzhledem k obtížnému terénu v lokalitě nehody navedli k přistání asi kilometr od místa, kde se turista zranil,“ popsal situaci na místě Michal Janďura.

Záchranáře tedy čekala vcelku dlouhá a náročná cesta špatně schůdnými místy. „Transportovali jsme zraněného ve vakuové matraci na tzv. rakouském vozíku, ale musím říci, že sami bychom to zvládli jen stěží. Velikou pomocí nám byli kolemjdoucí turisté, kteří nám přispěli svými svaly a umožnili nám pána převézt k vrtulníku tak, že jsme mohli minimalizovat bolesti jeho poranění. Za to jim patří náš dík,“ doplnil náčelník Janďura s tím, že vrtulník poté zraněného transportoval k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí