+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

O víkendu proběhla v Jizerských horách Mezinárodní soutěž HS

Jizerské hory, 6. září 2021 – Horští záchranáři z ČR, Slovenska a Polska se tento víkend sjeli do rekreačního zařízení Jizerky v Bílém Potoce k 42. ročníku Mezinárodní soutěže Horských služeb.

O víkendu proběhla v Jizerských horách Mezinárodní soutěž HS
Foto z víkendového závodu

I tento rok záchranáři závodili ve dvoučlenných družstvech. „Za naši Horskou službu družstva reprezentovala jednotlivé oblasti v ČR, čili Šumavu, Krušné, Jizerské, Orlické Hory, Krkonoše a Jeseníky. Účastníci z ostatních zemí v družstvech zastupovali jejich organizace HS, tedy polský GOPR a slovenskou Horskou záchrannou službu. Soutěžící pak startovali ve dvou kategoriích – do čtyřiceti let včetně a od 41 let výš,“ uvedl k mistrovství David Savický, ředitel soutěže a náčelník HS Jizerské hory. Dodal, že celé mezinárodní mistrovství se koná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a za podpory MMR.

Mistrovství bylo oficiálně zahájeno v pátek 4. září ve 21:00 a v sobotu v půl deváté ráno vyrazili záchranáři do závodu. Tím je terénní běh na 20 km v hřebenových partiích Jizerských hor, jehož součástí byla i pětikilometrová časovka s technickými horolezeckými disciplínami. Závodníci si mimo jiné zkusili přemostění na lanech, slaňování či výstup skalní stěnou.

Závod byl zakončen zdravotní částí, v níž museli soutěžící předvést ošetření úrazu v časovém limitu. „Nakonec se na celkovém prvním místě umístil náš domácí jizerskohorský tým starších ve složení Jan Jirák a Jan Šámal, který pak dostal pohár od paní ministryně. Na druhém místě skončili Jakub Fabián a Roman Fišnar z Jeseníků, kteří byli zároveň vítězi mladší kategorie,“ doplnil David Savický.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí