+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Víkendový nárůst úrazů v Beskydech

Beskydy, 27. září 2021 – Veliké množství návštěvníků přilákalo tento víkend do Beskyd relativně hezké počasí, ruku v ruce s tím nastal pro členy Horské služby i krušný víkend vzhledem k počtu zásahů.

Víkendový nárůst úrazů v Beskydech
Foto ze zásahu u paraglidistky

Jedním z nich byl i výjezd k sedmapadesátileté ženě, která zkolabovala v oblasti Medvědí skály. „V průběhu výletu na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu paní upadla do bezvědomí. Během jízdy na místo jsme dostali doplňují informaci, že stav pacientky se zhoršil a kolemjdoucí turisté zahájili laickou resuscitaci,“ popsal dění u nehody Libor Kluz, dispečer Horské služby Beskydy.

S horskými záchranáři zároveň na místo vyrazil i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Frýdlantu nad Ostravicí a vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. „Jakmile jsme dorazili, nasadili jsme ženě ihned automatizovaný laický defibrilátor. V pokusech obnovit její životní funkce pak pokračovali i zdravotníci a lékař LZS. Snahy o oživení však byly marné a lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ doplnil Libor Kluz.

V sobotu také členové HS zasahovali u paraglidistky, uvízlé v koruně stromu pod horou Prašivá. „Skončila na vrcholu vzrostlého dubu ve výšce asi třiceti metrů. Na místě se sjely dvě posádky ze stanic na Javorovém a z Frýdlantu. Následovala evakuace na zem, náročná jak vzhledem k výšce, tak k přicházející tmě. Museli jsme celou akci pořádně nasvítit, ale nakonec vše dobře dopadlo a ženu jsme bez větších problémů dostali bez zranění na zem,“ uvedl k dalšímu zásahu Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Mimo tyto a další zásahy vyjela v neděli beskydská Horská služba například nahlášenému úrazu desetiletého chlapce. „Ten utrpěl částečnou amputaci prstu, takže naši záchranáři z Domu Horské služby ve Frýdlantu nad Ostravicí jej na místě ošetřili a poté předali posádce sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby,“ řekl náčelník Jaškovský s tím, že podobné počasí, jako o víkendu panovalo, vždy přiláká i návštěvníky, kteří nemají zkušenosti s pohybem v horském terénu.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí