+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Tři případy spolupráce přes hranici za odpoledne

Beskydy, 17. října 2021 – Tři případy, při nichž horští záchranáři spolupracovali s kolegy či policisty za hranicemi, jen během včerejšího odpoledne řešila beskydská Horská služba.

Tři případy spolupráce přes hranici za odpoledne
Ilustrační foto

Kolem třetí hodiny přišla dispečinku HS výzva od polské horské služby GOPR, že na česko-polské hranici se nachází žena se zdravotními potížemi. „Na místo ihned vyrazila hlídka z naší stanice na Javorovém. Po příjezdu zjistili, že turistka z Česka je v kolapsovém stavu. Spolu s polskými kolegy tedy paní poskytli základní ošetření a poté jí transportovali do přivolané sanitky Rychlé zdravotnické pomoci,“ popsal dění na horách Radim Pavlica, dispečer Horské služby Beskydy.

Přibližně dvě hodiny poté HS opět kontaktovali členové polského GOPR. „Turisté na hranici se jim ozvali s tím, že na hřebenech se nachází žena s rozbitým obličejem. Po příjezdu naši záchranáři zjistili, že paní je pravděpodobně pod vlivem návykových látek. Odmítla převoz do zdravotnického zařízení, proto jsme jí ošetřili, a vzhledem k přicházející tmě jí transportovali do údolí,“ uvedl Radim Pavlica s tím, že ženu si poté převzali rodinní příslušníci.

A vliv návykových látek byl zřejmě příčinou i dalšího výjezdu členů HS. Dispečink dostal v podvečerních hodinách hlášení, že tentokrát na česko-slovenské hranici se nachází dezorientovaný muž ze Slovenska. „Naši záchranáři z Javorníků zjistili, že je bez zranění, jen vůbec netuší, kde se nachází. Kontaktovali tedy příslušníky policie SR, muže převezli na naší stanici a zde si jej následně slovenští policisté převzali,“ doplnil Radim Pavlica.

Kromě těchto událostí řešili beskydští horští záchranáři během odpoledne další tři úrazy. Poslední byl v devět hodin večer, kdy hlídka HS pomáhala při resuscitaci starší ženy. „Ovšem mít za den tři případy tzv. přeshraniční spolupráce je ojedinělé i na Beskydy, které vlastně sousedí hned se dvěma státy. A mohu říci, že všechny proběhly v perfektní koordinaci s polskými kolegy a za veliké vstřícnosti policistů ze Slovenska,“ komentoval náročnou sobotu Radan Jaškovský náčelník Horské služby Beskydy.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí