+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Společné cvičení s polským GOPRem

Krkonoše, 8. listopadu 2021 – Dvanáct členů HS Krkonoše cvičilo během uplynulého víkendu s kolegy z polské horské služby GOPR evakuaci z lanové dráhy za hranicemi v Karpaczi.

Společné cvičení s polským GOPRem
Foto z víkendové akce

V první fázi proběhly přednášky polských specialistů a poté i přednáška našich horských záchranářů k tématu. „Navzájem jsme si vyměnili zkušenosti, které jsou přeci jen vzhledem k samostatným metodikám záchranářských prací poněkud odlišné. Shodli jsme se, že vzhledem k časté přeshraniční spolupráci obou horských služeb je nutné vědět, jakým způsobem zasahují kolegové ze sousední země,“ komentoval společné cvičení Pavel Jirsa, náčelník horské služby Krkonoše.

Metodické ukázky a praktický výcvik evakuace osob, uvízlých na lanovce pak pokračoval na tzv. malé lanové dráze na horu Kopa. „Opět jsme nejprve my představili naši metodiku a poté polští záchranáři tu jejich. Pak se členové GOPRU proměnili ve figuranty a my jsme je evakuovali ze stojící dvousedačkové dráhy. I v tomto případě jsme si poté role vyměnili,“ uvedl Pavel Jirsa.

Spolupráce s GOPRem přes hranice v Krkonoších je už dlouhá léta obvyklá a velmi častá. „Často zasahujeme společně buď přímo na hranicích, nebo i dál na území druhého státu. A stejně tak se snažíme co nejvíce společně trénovat činnosti, u kterých se můžeme potkat,“ dodal Pavel Jirsa s tím, že obě služby připravují další podobná cvičení na jiná témata záchrany osob v horských podmínkách.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí