+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Letečtí záchranáři cvičili s vrtulníkem

Šumava, 3. května 2022 – Letečtí záchranáři Horské služby Šumava a Krušné hory cvičili dnes s posádkou vrtulníku Armády ČR z Plzně-Líní ve Vimperku a jeho širokém okolí.

Letečtí záchranáři cvičili s vrtulníkem
Ilustrační foto

Záchranáři z obou pohoří od rána cvičili především zásahy ve volném terénu. „Nalétávali a spouštěli jsme se na loukách a pasekách, to jsou nejčastější lokality, ve kterých s posádkami vrtulníků operujeme. Trénovali jsme, dokud nám cvičení nepřerušila bouřka a delší déšť, trasu záchranáře z  vrtulníku ve visu dolů a také takzvaný podvěs,“ uvedl Josef Tischler, letecký záchranář Horské služby Šumava.

Asi nejzajímavějším a zároveň také nejnebezpečnějším prvkem dnešního výcviku byla akce Komín. „Šlo o to bezpečně nalétnout k vrcholu osmdesátimetrového komínu a pak spustit záchranáře na jeho vrchol, respektive horní ochoz. Zvládli jsme to ale na jedničku, i když jsme se museli pečlivě vyhýbat různým anténám a vysílačům, které tam jsou umístěny,“ doplnil Josef Tischler.

Spolupráce s vojáky při výcviku zásahů ze vzduchu je na Šumavě už tradiční „zábavou“. „Cvičíme spolu už řadu let, jak s posádkami z Plzně, tak dřív i s letci z Bechyně. Ti původně zajišťovali Leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji. My se učíme od nich, oni od nás a dohromady trénujeme bezchybnou profesionální koordinaci obou složek při záchraně zdraví a životů,“ komentoval dnešní cvičení Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Zároveň poděkoval městu Vimperk, obci Svatá Máří a dalším soukromým subjektům, které umožnily cvičení v jejich katastrech a na pozemcích.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí