HS Beskydy vytvořila další pracovní obvod ve Zlínském kraji

Beskydy, 11 května 2022 – Stálou službu na okrsku Kohútka v Javornících s pracovním názvem Beskydy - Jih mají od 1. května 2022 členové Horské služby Beskydy ve Zlínském kraji.

HS Beskydy vytvořila další pracovní obvod ve Zlínském kraji

"Zkvalitníme tím služby a zkrátíme dojezdové časy v případě nenadálých událostí v této oblasti. Zároveň také tímto krokem dojde k posílení činností Integrovaného záchranného systému ze strany horských záchranářů. Budeme také blíže k návštěvníkům hor, čímž zvýšíme i jejich bezpečnost v tomto koutu Beskyd a Javorníků", uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Služba je zajištěna profesionálními členy Horské služby ČR o.p.s., o víkendu je pak doplňována o další záchranáře z dobrovolné členské základny.

Záchranáři na Kohútce jsou vybaveni nejmodernější technikou a zdravotnickým vybavením. K dispozici mají terénní automobil, čtyřkolku, v zimním období pak navíc skútr a svozné prostředky. Využívat budou techniku a vybavení určené k vyprošťování osob z těžkého terénu, samozřejmě nechybí kompletní zdravotnický materiálem včetně defibrilátorů pro poskytnutí první pomoci.

Kohútka je nejjižnějším místem oblasti HS Beskydy. Společně s okrsky Pustevny a Soláň spadá územně do Zlínského kraje. Kohútka je místem, kde se v tomto kraji nachází největší lyžařský areál. "Oblast působnosti nově zřízené stálé služby patřící pod okrsek kopíruje hranici se Slovenskem v délce několika desítek kilometrů. Hřebenovka Javorníků je velmi vyhledávanou turistickou pěší i cykloturistickou trasou. Služba je zajištěna denně,“ komentoval náčelník Jaškovský.

Spádová oblast okrsku jsou Javorníky od Vsetína přes Radošov, Pulčínské skály, kasárna, Lemešná až po Makovský průsmyk. Do působnosti okrsku patří také pohoří Vsetínských Beskyd od Vsetína, přes Vsacký Cáb, Soláň až po Bumbálku, zároveň je jejím úkolem být k dispozici i v kopcovitém terénu kolem horního toku řeky Vsetínské Bečvy, tedy opět od Vsetína směrem k Velkým Karlovicím. Horská služba ČR také počítá s výstavbou nové stanice na Kohútce, jejíž realizace by se měla rozběhnout již v letošním roce.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016