Resuscitace cyklisty na Bukové hoře

Jizerské hory, 19. června 2022 – Dvaačtyřicetiletý cyklista včera odpoledne zkolaboval na žluté turistické cestě na Bukové hoře, následovala resuscitace a převoz vrtulníkem.

Resuscitace cyklisty na Bukové hoře
Foto ze včerejšího zásahu

dálosti došlo krátce před tři čtvrtě na čtyři a kamarádi, kteří jeli s mužem, ihned povolali přes dispečink linky 155 pomoc a začali s pokusy obnovit mu životní funkce. „Na místo dorazil jako první vůz s lékařem. Ten okamžitě pacienta převzal a nasadil mu profesionální defibrilátor. My jsme zatím naložili lékaře posádky vrtulníku liberecké Letecké záchranné služby a vezli ho k nehodě,“ popsal situaci na Bukové hoře Jan Dvořák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Poté, co defibrilátor pacientovi dal první výboj, došlo k obnovení srdeční činnosti. „V součinnosti s LZS a pozemní Zdravotnickou záchrannou službou jsme pak pána připravili k transportu a poté převezli k čekajícímu vrtulníku. Ten nemohl bohužel přistát vzhledem k hustému lesnímu porostu přímo u zásahu. Pacient pak byl transportován letecky do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jan Dvořák s tím, že protože cyklisté neměli aplikaci Záchranka, došlo k delší prodlevě při lokalizaci události.

Video ze zásahu: https://twitter.com/i/status/1538454348312760321

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]