Náročná adventní neděle v Beskydech

Velký Polom 19.12.2022 - Horská služba Beskydy zasahovala v neděli 18. prosince ve dvou případech, kdy se k postiženým musela dostat velmi náročným zasněženým terénem. „Horští záchranáři byli díky své výbavě a připravenosti na zimní podmínky jediní, kdo se v tu chvíli mohla za pacienty dostat a transportovat je do bezpečí,“ řekl zasahující záchranář Marcel Svoboda.

Náročná adventní neděle v Beskydech
Ze zásahu

Výzva s žádostí o spolupráci při transportu pacienta z horské samoty v lokalitě Nýdek-Loučka přišla Horské služby v Beskydech přes aplikaci Záchranka ve 12:50 hodin. Lokalita je obzvlášť v zimních měsících velmi těžko dostupná. Přivolaný vůz rychlé zdravotnické záchranné služby cestou za pacientem zapadl ve sněhu a jeho posádka čekala na příjezd hasičů. Horoslužebníci mobilizovali čtyřkolku, za kterou zapojili saně. I s odpovídající výbavou trvala Horské službě cesta náročným terénem přibližně hodinu. Po příjezdu záchranáři zběžně vyšetřili pacienta a připravili ho na cestu. Pak společně absolvovali zhruba půl hodinovou cestu k sanitnímu vozu, kde si pacienta převzali zdravotníci, poskytli mu adekvátní zdravotní péči a transportovali ho do nemocnice. Při předávání pacienta z horské samoty dostali záchranáři hned další výzvu s prosbou o součinnost se sdělením, že v lokalitě Malý Polom v Těšínských Beskydech sedí u rozcestníku zcela vyčerpaný mladý muž neschopen dalšího samostatného pohybu. „Od hlášené lokality nás dělil úsek přes hřeben velmi náročným zasněženým terénem. Na místo tedy musel vyrazit kolega ze stanice Velký Polom a koordinace celé situace probíhala mezi oběma týmy na dálku,“ vysvětluje záchranář Jakub Masopust. Po nalezení vyčerpaného turisty záchranář Filip Szlauer především zajistil tepelný komfort pomocí zateplovacího balíčku, který je součástí výbavy horských záchranářů. Vzhledem k nepřízni počasí, klesající teplotě a pokročilé odpolední hodině se první tým vydal hlídce s vyčerpaným mužem naproti se zásobami pohonných hmot. Technika horské služby totiž v takovýchto náročných terénních podmínkách spotřebuje několikanásobně vyšší množství paliva. Po doplnění pohonných hmot hlídky úspěšně transportovaly vyčerpaného muže do místa jeho horského ubytování a předaly ho do osobní péče přátel.

Bližší informace: Radan Jaškovský, náčelník HS Beskydy, [email protected], tel: 606 769 016 nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444, e-mail: [email protected]

-