+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zimní oblastní doškolení HS ČR oblast Šumava

O víkendu 17.-18.12.2022 se všechny čtyři okrsky oblasti Horské služby Šumava účastnily zimního doškolení v lokalitě Pancíř. „Pod dohledem 4 lékařů, dvou instruktorů a 1 psovoda Horské služby šumavské oblasti se doškolení zúčastnilo na 50 záchranářů, kteří cvičili a upevňovali celou řadu dovednosti od pátrání, přes ošetření až po transport pacientů z nepřístupných podmínek,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Zimní oblastní doškolení HS ČR oblast Šumava
Ze zimního doškolení HS Šumava

Záchranáři z okrsků Zadov, Špičák, Kubova Huť i Kramolín se o víkendu účastnili doškolení před zimní sezónou. Pod dohledem lékařů Horské služby proběhlo také pravidelné školení First responderů v rámci dohody o spolupráci mezi ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje.

Sobotu záchranáři věnovali pátrání, ošetření, a transportu pacientů. Absolvovali školení kardiopulmonální resuscitace včetně použití Automatizovaného externího defibrilátoru. Dále bylo na programu školení bezpečnostních zásad a použití tlakové láhve s kyslíkem. „Účastníci cvičili také aplikaci látky Penthrox, polohování a ošetření zraněného v terénu. Nezbytnou součástí byly také nácviky transportu figurantů z nepřístupného terénu, kde nelze využít dopravní techniku ani vrtulník, ale pouze lezecké a lanové techniky,“ vysvětluje Michal Janďura. Dalším bodem doškolení bylo i pátrání po pohřešovaných osobách v nepřístupném terénu, ošetření a zajištění transportu pacientů pomocí pevných a motorových transportních prostředků - SKED, ATV nebo sněžného skútru.

Neděli pořadatelé doškolení záchranářům zpestřili cvičením formou neoficiální soutěže o nejlepší okrsek. Družstva rozdělená podle okrsků si to rozdala v uzlování, transportu zraněného z nepřístupného terénu, ve spouštění i vytahování a transportu pacienta na přesně vymezené trati. „Celý program byl fyzicky velmi náročný, počasí ale přálo a podařilo se realizovat všechny naplánované aktivity, ve kterých naši záchranáři projevili velikou houževnatost, fyzickou připravenost i výdrž,“ zhodnotil průběh víkendu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Celá prověrková soutěž skončila nerozhodně mezi okrsky Špičák a Zadov. Rozhodnout musela až dovednostní disciplína družstev v sundávání pásů ze skialpinistických lyží a přípravy na sjezd. Celkové vítězství po třech letech, kdy vítězil Zadov, nakonec patří okrsku Špičák. „Šumavští záchranáři jsou na letošní zimní sezónu dobře připraveni a jsem moc rád, že máme velice dobrý a sehraný tým jak profesionálních, tak dobrovolných záchranářů, kteří se starají o bezpečnost návštěvníků na Šumavě.“ uzavírá Janďura.

Poděkování Horské služby patří firmě Sandoz, která poskytla občerstvení pro účastníky doškolení, Skautské skupině Kozlové z Klatov, coby figurantům při prověrkové akci pátrání po pohřešovaných osobách v horském terénu, chatě Pancíř za poskytnutí prostor k zajištění výcviku a zázemí a Lesům ČR, s. p. , Lesní správě Železná Ruda a CHKO Šumava za umožnění výcviku v lokalitě Pancíř, Můstek.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník HS Šumava, [email protected], tel: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444, e-mail: [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí