+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

S pochodněmi se ze Špičáku na Silvestra poběží

S pochodněmi v rukou se z nejprudší české sjezdovky na šumavském Špičáku tentokrát nepojede na lyžích, ale poběží. Na sjezdovce Šance totiž není dostatek sněhu. „Poslední dva roky znemožnila konání této slavné tradice epidemie koronaviru. Letos už rozhodně chceme pokračovat a pevně věříme, že nedostatek sněhu nás nezastaví. Na 99 % s pochodněmi v rukou půjdeme,“ říká Michal Janďura, náčelník Horské služby na Šumavě.

S pochodněmi se ze Špičáku na Silvestra poběží
Pozvánka na Silvestrovský sjezd Šumava 2022

Část nejprudší české sjezdovky, na které se jízda vždy tradičně koná, je aktuálně zcela bez sněhu. Sněhová pokrývka leží pouze v dolní části. Kvůli nedostatku sněhu se naposledy s pochodněmi běželo v roce 2019.  Jízdou nebo seběhem s tradičním startem v 17:30 hodin se s uplynulým rokem pravidelně loučí členové Horské služby a šumavští lyžaři. Po dojezdu nebo běhu všichni lyžaři pozdraví zúčastněné diváky tradičním pokřikem. „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři!“ V cíli se pak vždy zapálí dřevěný letopočet uplynulého roku a nechybí ani ohňostroj. „Vůbec nyní nejsme schopni odhadnout účast. Určitě bude nižší, než kdyby se jelo na lyžích. Pochodně by mělo nést kolem 15 osob. Kolik se jich sejde dole, netuším. Každý je ale srdečně zván,“ doplňuje náčelník ze Šumavy Michal Janďura.

Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Zvyk byl přerušen v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo.  roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé.


Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava, GSM: +420 606 528 243, e-mail: [email protected] nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444, e-mail: [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí