+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Velké překvapení pro všechny účastníky.

Takto by se dal v letošní sněhově velice chudé zimě charakterizovat lavinový a psovodský mezinárodní kurz, který proběhl v posledních dnech na Richtrových boudách nad Pecí pod Sněžkou.

Velké překvapení pro všechny účastníky.
Nové cedule do lavinových území.

Všech 40 účastníků (30 psovodů se svými čtyřnohými kolegy a 10 lavinových preventistů) ze tří evropských zemí, Česka, Slovenska a Slovinska přijíždělo na kurz se smíšenými pocity, ale průběh ukázal Krkonoše jako „hory neomezených možností“.

Organizátorům kurzu se podařilo najít lokalitu, která plnohodnotně prověřila schopnosti psů, psovodů i lavinových preventistů.

Čtyři stanoviště pro psovodské činnosti. Jedno speciálně pro mladé psy, druhé prověřující schopnosti psovodů, kdy řeší pohyb psa na laviništi a zároveň pracují s lavinovým vyhledávačem. Třetí náročné, prověřilo vytrvalost psů a schopnost znovunasazení po nucené přestávce v rámci rozsáhlé laviny. A čtvrté, na kterém čekaly na psy předměty rozmístěné na povrchu laviniště, které musely být nalezeny z důvodu predikce pozice zasypaných osob.

Lavinoví preventisté měli připravena 3 stanoviště, na kterých prováděli srovnávací testy lavinových vyhledávačů, techniku a praxi ve vyhledávání se systémem RECCO a třetí se zaměřením na testy stability sněhové pokrývky, pozorování a zpracování záznamu profilu sněhové pokrývky.

Těchto 7 plnohodnotných pracovišť bylo doplněno řadou přednášek a diskusí ohledně lavinové problematiky a pátrání. Hosty kurzu byli v rámci jednoho dne policejní kynologové a operátoři dronů, kteří řešili součinnostní problematiku a možnosti spolupráce při akcích v terénu.

Mimořádné poděkování všech účastníků kurzu patří Ministerstvu vnitra, které umožnilo pořádání kurzu v jejich zařízení a speciální poděkování patří pí. Schwarzové za gastronomickou nadstavbu, kterou si všichni velice pochvalovali.

Bližší informacePavel Smejkal, Šéf psovod HSČR, GSM: 720 470 276, nebo e-mail: [email protected] , Robert Dlouhý, Lavinový preventista HSČR, GSM: 724 957 194, nebo e-mail: [email protected] , tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail[email protected]

FOTOGALERIE 1

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí