+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

3. stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších.

Frekventanti Základní školy Horské služby, která probíhá tento týden na Dvoračkách, se v rámci výcviku účastnili a sami prováděli lavinová měření, tvorbu grafů sněhové pokrývky a vyhodnocování stupně lavinového nebezpečí. 

3. stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších.
Ilustrační foto

V praxi si ověřili na rychlých testech, jak vysokou míru rizika při pohybu na lavinových svazích právě vyhlášený 3.stupeň lavinového nebezpečí představuje.

Horská služba v souvislosti s meteorologickou situací a vývojem počasí v posledních dnech doporučuje všem turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením. Při pohybu ve volném terénu na lavinových svazích hrozí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Prakticky to znamená, že na mnoha strmých svazích, uvedených v lavinové předpovědi, je sněhová pokrývka málo stabilní a stačí malé dodatečné zatížení, aby mohlo dojít k uvolnění lavin.


Dodatečné ztížení svahu jedním lyžařem a
následek.

Vyhlášený lavinový stupeň nemá vliv na bezpečnost návštěvníků lyžujících v lyžařských areálech, protože v našich podmínkách není žádná ze sjezdových tratí ohrožena pádem laviny, tak jako to je časté například v Rakousku, Itálii a dalších alpských zemích.

Bližší informace: Robert Dlouhý, Lavinový preventista HSČR, GSM: 724 957 194, nebo e-mail: [email protected] , tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail[email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí