+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Jarní prázdniny táhnou lyžaře, Horská služba nabádá k opatrnosti

Ve čtvrtek 9.2.2023 se ve skiareálu Bílá v Beskydech přihodilo celkem třináct úrazů, při kterých zasahovala Horská služba. „Areál je špičkově připravený, podmínky k lyžování jsou ideální, navíc v okolí probíhají jarní prázdniny, takže na hory míří i méně zdatní lyžaři a turisté. Troufám si říct, že na vině velkého počtu zranění posledních dní je těchto několik aspektů, které se teď sešly,“ hodnotí situaci zasahující člen Horské služby Beskydy Čestmír Strack. 

Jarní prázdniny táhnou lyžaře, Horská služba nabádá k opatrnosti
Ze zásahu
Všechny včerejší zásahy se týkaly následků pádu na lyžích. „Ve třech případech jsme museli kontaktovat rychlou záchrannou službu a jednou leteckou záchranku. Vrtulník transportoval poranění páteře a bérce, sanitka pak zranění hlavy, pánve a bérce,“ vyjmenovává typy zranění Čestmír Strack. V dalších devíti zásazích se jednalo o lehčí zranění, které nevyžadovaly transport zdravotnickou záchrannou službou, ve většině případů lehké naražení končetin. Tyto případy Horská služba vyšetří a lyžaře následně propustí do vlastní, v případech dětí rodičovské, péče. Ti se pak, s ohledem na následný vývoj poranění, v případě potřeby sami dopravují k lékařskému vyšetření.
 
Ideální podmínky ve spojení s příznivým počasím táhnou na hory i tzv. sváteční lyžaře. Ti přestanou být v zajetí nadšení dostatečně obezřetní a jejich jízda především vlivem vysoké rychlosti a ne vždy odpovídajícím schopnostem končí v mnoha případech pádem. „Ač k několika zraněním došlo, musím návštěvníky skiareálu velmi pochválit. Až na výjimky mají všichni helmy, na svou bezpečnost opravdu dbají,“ říká Čestmír StrackPátek 10. února byl již klidnější. I tak museli horští záchranáři zasahovat čtyřikrát, ve dvou případech se jednalo o lehké poranění končetin, bohužel v dalších dvou museli volat k transportu do nemocnice vrtulník„Spolupráce s provozovateli skiareálu Bílá je bezvadná, bezpečnostní opatření i situaci na sjezdovkách mají zvládnutou a na nastalé situace reagují pružně. Stejně tak nemohu než pochválit spolupráci s místní leteckou záchrannou službou Kryštof 5 a zdravotnickou záchrannou službou z Frýdku Místku a Třince, se kterými spolupracujeme na denní bázi,“ uzavírá náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.
 
Bližší informace: Radan Jaškovský, +420 1210, [email protected] nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí