+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Dva zásahy vrtulníku v Jeseníkách během dvou dnů

Horská služba Jeseníky má za sebou během dvou dnů dvě spolupráce s LZS Olomouc. V pátek 17. března spolupracovali záchranáři obou složek při epileptickém záchvatu na Švýcárně, v sobotu 18. března u resuscitace muže zavaleného kmenem stromu na Ramzové. „U život ohrožujících stavů si už neumíme zásahy bez spolupráce s leteckými záchranáři představit,“ říká náčelník z Jeseníků Vítězslav Kaller

Dva zásahy vrtulníku v Jeseníkách během dvou dnů
Ilustrační foto

Páteční zásah záchranářů z Horské služby zahájila výzva z dispečinku ZZS Olomouc. Nedaleko Švýcárny zkolaboval muž ročník narození 1941. Jak se později ukázalo, šlo o epileptický záchvat. Z Ovčárny vyrazili dva záchranáři, z Červenohorského sedla jeden. „Při našem příjezdu už byl pán při vědomí a komunikoval. Provedli jsme rychlé základní ošetření včetně zajištění tepelného komfortu. Během pár minut už ale přistál na místě vrtulník. Lékař z letecké záchranky provedl další záchranářské úkony a velmi rychle s pacientem odletěli do nemocnice v Šumperku,“ popisuje okolnosti záchrany na Švýcárně zasahující záchranář Ondřej Škovránek.

Druhý zásah proběhl v sobotu na Ramzové. Muže tam při kácení zavalil velký kmen stromu. Na místo vyrazili dva horoslužebníci, shodou okolností zdravotničtí záchranáři s praxí ARO ZZS a také hasiči. Horští záchranáři se na místě starali o zdravotnickou část zásahu, hasiči o vyproštění. „Při našem příjezdu muž nedýchal, srdce nepracovalo. Okamžitě jsme zahájili provádění celého resuscitačního protokolu včetně masáže srdce a ventilace za pomoci ambuvaku a kyslíku, zatímco hasiči pracovali na vyproštění pomocí speciálních pneumatických polštářů. Muž měl velmi těžce zhmožděný hrudník. V okamžiku přistání vrtulníku  LZS Olomouc se muži vrátila srdeční akce a obnovil spontánní krevní oběh,“ popisuje okolnosti dnešního zásahu na Ramzové zasahující horský záchranář Jan Macek. Letečtí záchranáři pokračovali v další medikaci, velmi rychle muže naložili na palubu a v kritickém stavu ho transportovali do FN Olomouc. „Za fungující spolupráci s leteckými záchranáři jsme opravdu moc rádi, protože pomáhá zachraňovat životy,“ uzavírá náčelník Horské služby z Jeseníků Vítězslav Kaller.

Video ze zásahu můžete shlédnout zde: https://youtu.be/vzz3VD-ipPQ.

Bližší informace: Miroslav Račko, +420 1210, +420 602 372 487, [email protected], nebo tiskový servis HSČR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí