+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horští záchranáři soutěžili v Krkonoších.

Technické dovednosti, fyzická kondice, rychlá reakce na zadaný úkol a především, všem chlapům v červených větrovkách přirozená, soutěživost.

S tím vším se mohli v posledních dnech setkat návštěvníci Krkonoš, kde probíhal 43.ročník Mezinárodní soutěže horských služeb. Dvoučlenné závodní teamy ze všech českých horstev a závodníci z Polska, Slovenska a Rumunska se v rámci sportovního klání pořádaného Horskou službou ČR oblastí Krkonoše, pod záštitou ministra pro místní rozvoj PhDr.Ivana Bartoše, se zúčastnily dvoudenního sportovního zápolení, které je dokonale prověřilo.

Horští záchranáři soutěžili v Krkonoších.
Ilustrační foto

Tradiční sportovní akce pořádaná již po třiačtyřicáté, zavedla letos účastníky v rámci fyzické etapy na skialpinistických lyžích na vrchol Studniční hory, do údolí Bílého Labe, do prostoru Harrachovy skály a vrchol Medvědína. Dvacet pět kilometrů zpestřených slaňováním, dvěma rychlostními vložkami ( sprint a časovka ), slaňováním, prací s lavinovým vyhledávačem a závěrečným sjezdem vyznačeným slalomovými branami do cíle etapy, znamenala i pro fyzicky zdatné horské záchranáře náročnou cca 6 hodin trvající prověrku. Vládce hor Krakonoš, se kterým před závodem ve svých myšlenkách rozprávěli všichni organizátoři, vyslyšel jejich prosby a pro závodníky přichystal naprosto ideální podmínky, jak počasím tak sněhovou pokrývkou.

Druhý den proběhl na závodní sjezdovce Stoh. Záchranáři prokázali svoji dovednost v závodě v obřím slalomu jednotlivců a dvojic. Divácky napínavou částí závodu horských služeb je vždy obří slalom se svozným prostředkem / Akia člun /, který, vybavený záchranným materiálem, váží cca 40-50 kilo. „Každý lyžař, který si někdy projel trať obřího slalomu, si dovede představit, jak náročné to je. A teď si uvědomte, že toto jsou schopni zdolat záchranáři jedoucí ve dvojici se svozným prostředkem“. Takto okomentovala, ještě před startem, tuto součást závodu A. Zárybnická, která provázela celou soutěž svým fundovaným komentářem. Závěrečnou disciplínou soutěže bylo, jako vždy, ošetření pacienta na časový limit 15 minut. Nad touto dovednostní soutěží měl patronát, stejně jako každý rok Český červený kříž.

Vítězi hlavní kategorie soutěže, která zohledňovala výsledky z obou závodních dní,  se stali záchranáři z Orlických hor Jan Hepnar a Jan Pochobradský.

 „Celé soutěžní klání, které bylo zároveň setkáním záchranářů po náročné zimní sezoně, se mohlo uskutečnit díky obětavosti, schopnostem všech organizátorů a dobrovolníků, ale hlavně za podpory sponzorů. Všichni z vás, příznivců horské služby a hor obecně, budete mít možnost shlédnout její průběh v rámci reportáže na sportovním kanálu České televize,. „ Takto znělo, ve stručnosti, poděkování a pozvání z úst ředitele závodu P.Cingra náčelníka oblasti HS Krkonoše.

Celkové výsledky MSHS 2023 | PDF 211 kB
Kompletní výsledkový servis ze soutěže

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí