+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horští záchranáři ze Šumavy se připravují letní sezónu

O víkendu 20. a 21. května proběhlo oblastní doškolení členské základny Horské služby Šumava na vrcholu hory Ostrý. Nácviky v rámci přípravy na letní sezónu probíhaly na modelových situacích a úrazech, se kterými se horoslužebníci setkávají i méně běžně. „Je nutné mít situace takzvaně v krvi, při ostrých zásazích není čas přemýšlet co máte dělat, je potřeba reagovat automaticky,“ komentuje přípravu Horské služby náčelník šumavské oblasti Michal Janďura. 

Horští záchranáři ze Šumavy se připravují letní sezónu
Z průběhu doškolení na Šumavě

Krátce po příjezdu všech účastníků do hotelu Bohemia Špičák se záchranáři hned pustili do výcviku. První den trénovali na 4 stanovištích, na prvním nácvik záchrany paraglidisty ze stromu, na druhém evakuaci zraněného z exponovaného terénu pomocí nosítek Kong, na dalším přípravu zraněného do letecké sítě pro vyzvednutí vrtulníkem a na čtvrtém výcvik ve skalním terénu. „U každého stanoviště byl simulován úraz k procvičení zdravovědy před nadcházející letní sezónou, musíme být připraveni,“ dodává Martin Kocum, metodik oblasti Horská služba Šumava.

Záchranáři si také otestovali fyzičku. V neděli absolvovali závod dvojic v běhu horským terénem v délce 7 km s převýšením 500 m. „Do závodu jsme v rámci drilu a tréninku začlenili části, kde museli záchranáři prokázat dovednosti jako slanění, dopomoc druholezci, spuštění druholezce apod.,“ doplňuje metodik HS Martin Kocum.

Na doškolení proběhlo také školení First responderů v rámci uzavřené dohody o plánované pomoci na vyžádání uzavřené mezi Horskou službou Šumava a ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje. Školení First responderů proběhlo pod dohledem lékařů HS Šumava a program včetně náplně byl schválen vedoucím vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS Plzeňského a Jihočeského kraje. Celé doškolení proběhlo za asistence partnerské Bergwacht Lam, Diensthütte Bergwacht Lam, která našim záchranářům poskytla občerstvení a celkovou podporu. Děkujeme za hojnou účast, nasazení a vítězům závodu gratulujeme.

 

Bližší informace: Náčelník HS Šumava Michal Janďura, 606 528 243, email: [email protected] nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, email: [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí