+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Náročné sobotní odpoledne pro beskydské záchranáře. Bouřka zlámané stromy a vážná zranění.

   2 lokality 2 komplikované zásahy, a přitom jedna příčina. Silná bouřka, která zasáhla území Beskyd zaskočila mnoho turistů v nezáviděníhodné situaci.

Náročné sobotní odpoledne pro beskydské záchranáře. Bouřka zlámané stromy a vážná zranění.
Ilustrační foto

    První případ se odehrál poblíž Maxovy nádrže. Dva slovenští turisté, muž a žena, které zastihla bouře cestou na Masarykovu chatuse ukryli pod stromem. Shodou okolností úder blesku tento strom zasáhl a odlomená část spadla na muže. Zaklínila jej a způsobila mu velice vážná zranění. Ještě v průběhu bouře vyrazily záchranné skupiny postiženému na pomoc. Rychlý postup ke zraněnému jim znemožňovalo velké množství spadlých a polámaných stromů. Záchranáři HS byli nuceni, ve spolupráci s kolegy z JSDH, odstraňovat přírodní překážky ve snaze co nejdříve dostat zdravotnickou pomoc ke zraněnému muži. V průběhu času se bouře uklidnila, a to umožnilo vzlet Kryštofa 5 s Ostravy. Lékař  LZS Ostrava byl spuštěn za pomoci palubního jeřábu k poraněnému. Tomu byla již v té době poskytnuta  předlékařská první pomoc, vyproštění, fixace a kyslíková terapie. Muže odtransportovali v podvěsu a po naložení na palubu vrtulníku byl odvezen do traumacentra v Ostravě. Manželka postiženého, která byla přímým svědkem nehody, poraněného skončila v péči krizového interventa stanici DHS Frýdlant n.Ostravicí.

    Druhý zásah má stejného jmenovatele, pád části stromu v důsledku silné bouře. Tentokrát se však stala postiženou mladá dívka ze Slovenska. Pád části stromu jí způsobil komoci, poranění v oblasti hlavy hrudníku a břicha. Pro záchranáře HS, kteří postupovali do prostoru sedla Bukovina, byla naprosto stejná jako pro jejich kolegy z předchozího zásahu. Nemožnost rychlého postupu v důsledku velkého množství popadaných stromů, spolupráce s HZS, povolání vrtulníku z Brna prostřednictvím dispečinku ZZS Zlín a využití posádky RZP ze Zlína. Situace se opakovala i z hlediska zásahu LZS. Podvěs transport pacienta k nemocničnímu ošetření. Tuto činnost ale neprovedli původně přivolaní členové LZS Brno, ale Slovenská LZS ze Žiliny. Na místo zásahu byl totiž slovenský vrtulník přivolán jedním ze svědků, ještě před komunikací záchranářů HS se zlínským dispečinkem. Protože zásah proběhl na slovenské straně účastnili se jej také členové HZS / Horská záchranná Služba SR / z Malé Fatry.

Horská služba nabádá všechny turisty k důslednému plánování tůr, s přihlédnutím k aktuální meteorologické situaci a možnostem vyhledání bezpečného úkrytu v případě silných bouřek.

 

 
Bližší informace: Radan Jaškovský, +420606769016 , [email protected] nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí