+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horští záchranáři zasahovali v Jizerkách u ženy s alergickou reakcí

Ve středu zasahovali horští záchranáři z Jizerek ve spolupráci se zdravotníky ze ZZS a LZS Libereckého kraje u ženy s alergickou reakcí na mnohočetná hmyzí bodnutí. Ženu do nemocnice transportoval vrtulník.

Horští záchranáři zasahovali v Jizerkách u ženy s alergickou reakcí
Ilustrační foto

Horští záchranáři z Jizerek už byli ve středu 6.9.2023 připraveni na cvičení s leteckými záchranáři, když jim po deváté ráno přišla výzva z dispečinku ZZS Libereckého kraje. Poblíž osady Jizerka stoupla houbařka zřejmě na vosí nebo včelí hnízdo ukryté v pařezu a dostal vyšší počet hmyzího bodnutí. „Společně s lékařem z LZS náš záchranář slanil asi 100 metrů od řeky Jizery nedaleko osady Jizerka.  Pacientku s alergickou reakcí po hmyzím bodnutí lékař LZS ošetřil, následně ji na nosítkách záchranáři přenesli k sanitce, protože z místa události nebylo možné ženu vyzvednout vrtulníkem. Sanitka pak převezla ženu k vrtulníku, který  na záchranáře čekal na Jizerce a ten ji transportoval do liberecké nemocnice,“ popisuje okolnosti zásahu náčelník Horské služby z Jizerek David Savický. Hmyzí bodnutí může zůstat zcela bez odpovědi organismu, ale může také vyvolat menší nebo rozsáhlejší lokální reakci. V menším počtu případů i celkovou systémovou reakci organismu. Pokud se jedná o lokální reakci, stačí místo mnohdy pouze zchladit. Pokud ovšem reakce progreduje nebo není pouze lokální, je nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Bližší informace: Mgr. David Savický, +420 602 628 927, [email protected]nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, +420 602 163 444, [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí