+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Úspěšná noční pátračka v Jeseníkách

Jeseničtí horští záchranáři mají za sebou víkendovou úspěšnou pátračku po 4 polských turistech, kteří podcenili výbavu i počasí na skoro už jarních horách.

Úspěšná noční pátračka v Jeseníkách
Ze zásahu

V sobotu večer obdržela Horská služba výzvu z dispečinku linky 112 o skupince zbloudilých turistů v okolí Kralického Sněžníku. Ukázalo se, že se jedná o polské turisty, kteří při výletu na zpáteční cestě z Kralického Sněžníku na svou chatu neplánovaně překročili hranici s Českou republikou a ztratili orientaci. A protože neměli data v zahraničí, nebylo možné na základě SMS z Horské služby ČR zjistit jejich přesnou polohu. Proto horští záchranáři opět kontaktovali linku 112, aby jim turisty pomohli lokalizovat. Do terénu zatím vyrazili 4 jeseničtí záchranáři s terénním autem a čtyřkolkou. Zároveň byli zalarmováni 2 psovodi Horské služby a 2 policisté s policejním psovodem. Naštěstí nakonec nebylo potřeba, aby do akce vyrazili. Horoslužebníci skupinu mezitím na základě polohy určené dispečinkem linky 112 našli. To už ale hodinky ukazovaly 22:45 hodin. Turisté byli promočení a prochladlí, bez odpovídající výbavy na horskou túru. Všem ze skupiny horští záchranáři zajistili tepelný komfort, transportovali je na nedalekou horskou chatu Návrší, kde je dovyšetřili a vzhledem k pokročilé noční hodině jim zajistili nocleh. Ráno turisté po své ose vyrazili zpět do Polska. Apelujeme na turisty, ačkoliv se počasí může zdát už velmi jarní, vyrážíte-li na horskou túru nebo jen výlet, pamatujte, že jste stále na horách, počasí se tu mění z hodiny na hodinu a zbloudit můžete velmi lehce.

Bližší informace: Marek Fryš, tiskový servis HSČR, +420 602 163 444, e-mail: [email protected] nebo Vítězslav Kaller, náčelník HS Jeseníky, +420 724 813 296, [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí