+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

XII. Mistrovství psovodů a psů Integrovaného záchranného systému ČR 2016

Psovodi HS se po loňské přestávce znovu zúčastnili závodu, na který posílá každá organizace věnující se záchranářské kynologii jeden soutěžní tým. Akci tentokrát pořádala Městská policie Ostrava a konala se v termínu  9. - 11. 9. v oblasti Ostrava-Vítkovice.

XII. Mistrovství psovodů a psů Integrovaného záchranného systému ČR 2016
Ilustrační foto

Pozvaných bylo deset týmů z ČR a jeden tým z Německa. HS reprezentoval v kategorii plošného vyhledávání psovod Petr Pospíšil se psem Badem a ve vyhledávání v sutinách zastupoval tým HS Robert Hýča a pes Rajo.

Kynologové se svými psy absolvovali v rámci simulovaného hromadného neštěstí v pátek noční a následně v sobotu denní hledání. Úkolem jednoho z dvojice bylo prozkoumat plochu o přibližné rozloze 50.000 m2. Součástí plochy byla zřícená budova, kterou prohledával druhý pes. Oba psovodi měli na prohledání časový limit 30 minut. 

Již tradičně byly podmínky náročné. Součástí terénu bývá obvykle hustý až neprostupný porost. Prohledávané budovy jsou velmi náročné především na bezpečnost jak psa, tak psovoda.

Tým HS nastupoval do noční části závodu ve 4:30 hod. V denní části se dostali na řadu ve 13 hodin, kdy bylo prohledávané území již značně vyhřáté sluncem. Propátrat plochu tak velké rozlohy a v daném časovém limitu za těchto klimatických podmínek, bezpečně vyhledat a označit všechny figuranty je pro psy a psovody skutečně velmi náročné.

Na tomto místě patří poděkování Monice Pospíšilové, která na sebe vzala a také vzorně naplnila úkol vedoucího týmu. Zastoupila tak Pavla Smejkala, vedoucího kynologické brigády HS, který byl povolán do funkce rozhodčího.

Jak Pavel Smejkal říká, byla to pro něj v mnoha ohledech zajímavá a také náročná zkušenost: "Práce rozhodčích začala rozmístěním figurantů pro noční hledání kolem 18. hodiny. Následně bylo úkolem rozhodčího projít plochu se psovodem každého týmu. Noční část tak pro rozhodčí končila v 5 hodin ráno a po přestávce na odpočinek, trvající pouze 1,5 hodiny, již v 7:00 nastupovali rozhodčí do terénu, aby ukryli figuranty pro denní část hledání. Následně jsme postupně dohlíželi na práci jednotlivých psovodů až do 14 hodin.“

XII. ročník Mistrovství kynologů IZS ČR skončil s následujícím pořadím:

1. místo: HZS ČR – hasičský záchranný sbor
2. místo: Městská policie Praha
3. místo: Policie ČR

V jednotlivých soutěžních disciplínách vyhráli:
Sutinové nasazení: KRAMOLIŠOVÁ Naděžda – Policie ČR
Plošné nasazení: HÜBNEROVÁ Romana – Městská policie Praha

Petr Pospíšil obsadil 3. místo v kategorii plošného vyhledávání a tým jako celek obsadil šesté místo.

Zástupci HS v konkurenci profesionálních psovodů obstáli na výbornou.

Všem zúčastněným patří poděkování za reprezentaci.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí