+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kynologické atesty HS

15 psů pročesávalo okolí Vlašského vrchu a hledalo ochotné figuranty.

Kynologické atesty HS
Ilustrační foto

Ve dnech 2. – 4. listopadu proběhly na Vlašských Boudách západně od Velké Úpy atesty kynologů HS. Celkem 15 psů pročesávalo okolí Vlašského vrchu a hledalo ochotné figuranty, kteří museli mrznout a doufat, že budou co nejdříve nalezeni.

Ve čtvrtek v dopoledních hodinách byli svoláni psovodi, a stejně jako na ostré pátrací akci, dostali ihned pokyny a začali hledat figuranty. Všichni pejsci ukázali připravenost, figuranti se mohli jít po úspěšném nalezení ohřát, neboť je zanedlouho čekala další „šichta“.

Pejsci měli pár hodin na regeneraci a ve večerních hodinách vyráželi na další část zkoušek. V této části byl kladen velký důraz na orientaci v topografii a práci s GPS, což musí každý záchranář ovládat. Psovodi museli najít konkrétní oblast pro prohledání, projít vytyčeným bodem a samozřejmě najít všechny "potenciálně" ztracené. I v této části všichni prokázali vysoké kvality.

Druhý den jsme se přesunuli k Sokolské boudě na Černé Hoře a rozpadlou budovu jsme využili k pátrání v objektu. V reálných případech se lidé často snaží schovat v bunkrech nebo neobydlených budovách a psi tak musí suveréně prohledávat tmavé a nebezpečné prostory. Poté se tým (psovod + pes) přesunul k vykonání zkoušky z poslušnosti.

Všichni pejsci prokázali vysokou úroveň výkonnosti a fakt, že jsou připraveni do práce, což potvrdil i přizvaný zkoušející Michal Site z Městské Policie Praha.

Na akci přijali pozvání i 4 psovodi ze Slovenska. Spolupráce s našimi sousedy se stále více prohlubuje. Systematika ve vyhledávání je velmi podobná. Na slovenské psovody a psy se kladou stejné nároky, a tak se velmi rychle dokážou integrovat do naší pátrací akce. 

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí