+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

První jarní cvičení kynologů

Orlické hory pod dohledem psů Horské služby

První jarní cvičení kynologů
Hektor promýšlí strategii

První týden v červnu, od pondělí do středy, se sešli kynologové k prvnímu jarnímu cvičení po nucené přestávce. Do Deštného v Orlických horách se sjelo 10 psovodů se psy. Poslední měsíce byl každý psovod odkázán pouze na sebe s minimální možností využití figurantů. Čekalo se tedy, jak na tom naši čtyřnozí kamarádi budou. Jak se ukázalo, nic ze svého umu nezapomněli a pracovali, jako by ani žádná pauza nebyla, jenom to nadšení bylo o poznání větší.

V pondělí po příjezdu se pejsci nejprve motivovali na krátkou vzdálenost, dávali ale jasně najevo, že chtějí víc. Pokročilo se k pátrání po třech zbloudilých osobách (na louce, v lese a ve vybydleném domě). Při večerním pátrání se poté trénovalo nalezení osoby na posedu.

V úterý ve využili místní pohraniční bunkry, kterých je v Orlických horách spousta a kde i v minulosti byly osoby nalezené. Odpolední výcvik probíhal v okolí bývalého kamenolomu Špičák.

Ve středu se opět využilo bunkrů, tzv. řopíků, a lesů v okolí Černého kříže.

Výcvik byl o to přínosnější, že se nám celou dobu věnoval Roman Končel, ředitel ZOO v Ústí nad Labem a bývalý vedoucí chovné stanice v Domažlicích, který nám předával své cenné rady a večer přednášel o výběru a výcviku psa.

Nejlepším psovodem cvičení byl již poněkolikáté vyhlášen Ondřej Zeman.

Zkušenosti z výcviku jsme mohli ihned aplikovat, neboť jeden z našich psovodů se v neděli účastnil úspěšné pátrací akce v Jizerských horách společně se psovody HZS.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí