+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád mladého sjezdaře na horském kole

Včera večer 3.9. došlo v oblasti vrcholu Bouřňák v Krušných horách k pádu 10 letého cyklisty sjezdaře s podezřením na poranění páteře a břicha.

Pád mladého sjezdaře na horském kole
místo nehody po příjezdu a příletu záchranářů HS a LZS

Informace o této události se na Horskou službu dostala prostřednictvím oprátora ZZS ÚK velmi rychle s využitím aplikace záchranka a to i s přesným místem nehody. Další průběh záchranné akce se tak výrazaně zjednodušil a zrychlil. Dispečer Horské služby potrvdil Zdravotnické záchanné službě, že je v této lokalitě záchranář HS, kterého vyslal na místo nehody. 

Po příjezdu na místo záchranář Tomáš Plíva zhodnotil celkový stav pacienta, způsob přiblížení záchranáře a lékaře Letecké ZS a sdělil tyto informace telefonem na tísňovou linku 155. Odtud se informace dostala přímo do vrtulníku LZS Ústí nad Labem Kryštof 15, který již byl mezitím aktivován a letěl na místo nehody. Díky těmto informacím tak posádka vrtulníku věděla, že na místo není možno přistát a bude tak nutné slanit přímo do terénu. 

Do příletu vrtulníku záchranář HS dovyšetřil zraněného a zafixoval jej krčním límcem a vakuovou matrací. Po té se spojil vysílačkou přímo s posádkou vrtulníku Kryštof 15 a navedl je přímo nad místo nehody. Lesní terén je totiž pro orientaci ze vzduchu značně nepřehledný a bývá složité záchranáře na zemi rychle dohledat.  

Poté na místo slanil lékař a záchranář LZS a ti poraněného cyklistu zajistili i medikamenty, které poraněnému výrazně zvyšují komfort dalšího transportu. 

Následným úkolem tak bylo, dostat poraněného bezpečně k vrtulníku, který mezi tím přistál na vrcholu Bouřňáku u stanice Horské služby. K tomu bylo využito terénní vozidlo HS. Tímto řetězcem na sebe navazujících událostí se poraněný dostal až na palubu vrtulníku a to podle slov otce netrvalo ani 30 minut od pádu cyklisty. Pro ty kteří nikdy v takové situaci nebyli, je to opravdu dobrý čas s ohledem na místo, kde k události došlo.

Je skvělé, když veškerá využitelná technika, spojení a určitě také záchranáři spolupracují tak, jak je to v dané situaci maximálně možné.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí